İdrarda ağır kokunun nedeni nedir?

İdrar kokusu, idrar vücuttan atılan bir atık olarak vücudun aynası niteliğindedir. İdrar sadece toksinleri ve fazla suyu vücuttan atan bir sıvı olarak görülmemelidir. İdrarın rengi kadar, kokusunun olması hastalıkların habercisi olarak kabul edilir. İdrarda tatlı bir kokunun olması, diyabetin habercisi olabilir. Vücudun glikozu tam olarak işleyememesi nedeniyle bu koku meydana gelebilir. Aynı şekilde vücutta olan enfeksiyonlarda, bununla savaşmak için beyaz kan hücrelerinde artış olması idrarda kötü bir kokuya sebep olabilir. Bu sebeple idrarda oluşan farklı nitelikteki kokularda mutlaka doktora danışılmalıdır. İdrar normal olarak kokusuz ve içeriğinde mikrop yoktur. İçeriğinde mikrop olmadığından, kokusuz olmalıdır. İdrarda koku bulunduğunda, bunun bir sorunun belirtisi olduğu düşünülmelidir. Gıdalar, ilaçlar, vitaminler, enfeksiyonlar kokuya neden olabilir.

İdrarda ağır kokunun nedeni nedir?

İdrar yollarında enfeksiyon olması halinde, idrarda ağır bir koku oluşabilir. İdrarın berrak görünümünü kaybederek, bulanık bir hal alması iltihaplanma oluşumunu, idrara kan ya da protein girişini anlatır. İdrarda olan protein kişilerde böbrek yetmezliği olduğunun bulgusu olabilir. İdrarda bulanıklık böbreklerde kum, taş, iltihap gibi durumları gösterir. Bu hastalıkların ayırt edilmesi önemlidir. İdrarda yer alan bulgulara göre, hastalıklar belirlenebilir.

İlaçların idrar kokusuna etkisi nedir?

Ağızdan alınan bazı ilaçlar, antibiyotikler, B vitamini ilaçları idrarın rengini değiştirebileceği gibi, idrarda kokuya sebep olabilir. Antibiyotik kullanımında bu oldukça barizdir. İdrarda koku olduğunda, mutlaka doktora bilgi verilmelidir. Bu durumda kullanılan ilaçlar tetkik edilerek, kokunun bunlardan gelip gelmediği belirlenir.

İdrarda koku değişimleri nasıl olur?

İdrar genelde kokusuz ve keskin değildir. Eğer idrarda keskin, amonyak kokusuna benzer bir koku alırsanız, enfeksiyondan ya da böbrek taşlarınız olabilir. Şeker hastalığı olanlarda idrar kokusu daha tatlıdır. Bunu kendileri rahatlıkla fark edebilirler. İdrarda koku değişimlerine yiyeceklerde sebep olabilir. Özellikle kuşkonmaz tüketildiğinde, sülfür parçalanması nedeniyle idrarda koku oluşur.

İdrarda koku olması halinde hangi hastalıklar araştırılmalıdır?

İdrarın renk değiştirmesi, sık idrara çıkma ve kokunun olması durumunda aşağıdaki hastalıklar araştırılmalıdır.

Hiperaktif mesane, mesane kasının istemsiz olarak kasılması.
İdrar yolu enfeksiyonları
İnterstisyel sistit, tahriş olan mesane duvarı
İyi huylu prostat büyümesi, büyüyen prostatın idrar yolunu sıkıştırması ve idrar akışını engellemesi.
Felç, Parkinson gibi nörolojik hastalıklar.
Diyabet hastalığı.