Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu 5 yaşına gelinceye sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu mesanede meydana geliyor ise buna sistit adı verilir, eğer böbreklerde oluşuyorsa o zaman da piyelonefrit adını alır. İdrar yollarındaki enfeksiyona neden olan bakteri esherichia coli bakterisidir. Bu bakterinin idrar yollarına bulaşması ile enfeksiyon hastalığı meydana gelmektedir. Eshericihia coli bakterisi % 80 gibi çok yüksek bir oranda çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna yol açmaktadır. Ancak çocuklardaki tüm idrar yolu enfeksiyonu oluşumları bağırsak bakterileri, virüsler ve mantarlar yolu ile de meydana gelebilmektedir.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu nasıl meydana gelir?

Kız çocuklarda idrar yolları enfeksiyonu daha sık meydana gelmektedir. Bu durumun ana nedeni kız çocuklarının sahip oldukları anatomik yapıdan ileri gelmektedir. Kız çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu üretranın kısa olması nedeniyle mesane tam boşalamaz ve bu duruma bağlı olarak mesanedeki asidik ortam azalır. Asitliğin azalması koruyucu bakteri sayısının azalmasına yol açar bu da enfeksiyonun oluşumu için uygun ortam oluşması demektir.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu için uygun ortam oluşturan nedenler:

İdrar yollarında enfeksiyon oluşumunda anatomik sorunlar dışında fonksiyonel olarak oluşabilen bazı bozukluklar da uygun ortam hazırlamaktadır. İdrar yolu reflüsü ve idrar yolunda taş olması uygun ortam hazırlayan fonksiyon bozukluklarıdır. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun görülme nedenlerinden biri de jenital bölgedeki hijyenik temizliğin yetersiz olmasıdır. Özellikle yaz aylarında serinleme amacıyla girilen havuzların yeterince hijyenik olmaması ve kronik kabızlık problemi olan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu görülebilmektedir. Kronik kabızlık sorunu olan çocuklarda idrar göllenmesi denilen durum nedeniyle idrar yollarında daha sık enfeksiyon oluşabilmektedir.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri:

*Çocuğun yaşı ve vücut ağırlığı enfeksiyonun seviyesini etkileyen önemli etkenlerdendir. Dğer belirtileri şöyle sıralanabilir;

*İdrar yaparken acıma hissi

*Karın bölgesinde ağrı

*Sırt bölgesinde ağrı

*İştahsızlık

*Ateş ve titreme, yüksek ateş piyelonefritte sıkça oluşabilen bir durumdur.

*Bulantı ve kusma

*İdrara sıklıkla çıkma

Gibi belirtiler çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında yer almaktadır.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu tanısı nasıl konur?

Üriner sistemde oluşabilen enfeksiyonların kesin olarak tanılarının konabilmesi için uygun ortamda idrar örneği alınarak örneğin labaratuvar tetkiki yapılması gerekmektedir. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu tanısının doğru olarak konabilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle gereksiz tedavi yöntemlerinin uygulanmaması gerekmektedir. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun tanısı için uygulanan idrar kültürünün sonuçlanması genel olarak 2 veya 3 gün sürebilmektedir. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun teşhisi için uygulanan tam idrar tahlilinde mikroskobik inceleme ile alınan kültür örneğinde bazı bazı kimyasal reaksiyonlara ve ögelere bakılmaktadır.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu tedavisi:

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için antibiyotik ilaçlar kullanılır. Yeni doğan bebeklerde yada hastalığı fazla olan çocuklarda antibiyotikler damar yoluyla yada enjeksiyonla uygulanabilmektedir.