Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu nasıl engellenir?

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu, böbrek ebadında oluşan bir takım büyümeden kaynaklanmaktadır. Bilhassa gebelik sürecinde görülen çeşitli değişimler böbreğin süzme işlevi hızında ve kan oranında artışlara neden olabilir. Genel anlamda meydana gelen bu değişimler gebeliğin pozisyonuna göre de farklılık gösterebilir. Özellikle gebelik sürecinde, böbrekler besin emilimini azaltır ve kayıplar meydana çıkar. Çok az miktarda protein kaybı son süreçler de meydana gelen problemler arasındadır.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu 3 başlık altında incelenebilir;

1. Asemptomatik bakteriüri; bu durum gebe kadında idrar enfeksiyonu bulgularının olmaması ile beraber idrar da aktif olarak çoğalan bakterilerin meydana gelmesi şeklinde tanımlanabilir. ASB genelde düşük doğum ve erken doğum ile bağdaşık bir durumdur. ABS komplikasyonunun belirlenmesi halinde antibiyotik tedavi uygulamaya geçilir. Antibiyotik alımı ile sorun %3’e kadar düşme gösterir. Tüm gebelik sürecinde olan kadınlara ilk olarak idrarda bakteri taraması yapılmaktadır.

2. Akut sistk; genel olarak bütün gebe kadınların yaklaşık % 1 kadarında meydana gelir. Sistit bulgusu idrarda sıklık oranına ve dayanılmaz şekilde idrar yapma isteğinde, idrar boşalmasında görülen kan ile birlikte ağrının olması ve mesane üstün de beliren ağrının meydana gelmesi ile ortaya çıkar.

3. Akut pyelonefrit; yaklaşık olarak tüm gebelerin yaklaşık olarak ‘1 kadarında görülür. Major bulguları genelde yükselen ateşlenmeler, yan ağrısı, mide de görülen bulantılar ve devamında kusmanın gelmesidir. Ani idrar yapma ve sık idrara çıkma hastalığın mevcut belirtileridir. Risk faktörü ise erken doğumu beraberinde getirmesidir. Tedavisi ise acil hastaneye yatırılmak ve gerekli tedavilerin hastanede uygulanmasıdır.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtileri;

İdrar yaparken oluşan şiddetli yanma
Sık, sık idrara çıkma durumu
İdrar kaçıracakmış gibi durumlara kapılma
İdrarda görülen kan ve iltihaplanma
Kasıl ve alt bantta oluşan ağrı
Tireme ve ateşlenme durumu
Özellikle gece idrarına fazla çıkma
İdrar da oluşan pis koku
İdrar torbasına baskı

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu nasıl engellenir?

*Yaklaşık olarak günde 6-8bardak su içilmeli. Özellikle meyve ve şekerli sulardan kaçılmak gerekir. *Meyve suları genelde enfeksiyon riskinin artışına neden olabilir
*Bu dönemde vitamin takviyesi oldukça önemlidir. Bir takım vitaminler vücut direncini ve kuvvetini artırmak adına önemlidir
*İdrar olabildiğince zamanında yapılmalı ve çok sıkılmamalıdır. Müsait olunan vakitlerde tuvalet ihtiyacı tam anlamıyla karşılanmalı ve mesane tamamen boşalana dek bitirilmelidir.
*Cinsel aktivitelerde bulunmadan önce ve sonrasında tuvalet ihtiyacı görülmelidir
*İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşme aşamasında cinsel ilişkiden uzak durmak gerekir.
*İç çamaşırları olabildiğince temiz olmalı ve yıkama sonrasında buharlı ütü ile ütülenmelidir. Bilhassa tercih edilen çamaşırlar pamuklu olmalıdır.
*Genital bölgenin her gün bir kere uygun sabun veya jeller ile yıkanmalıdır.
Sıkı eşofman ve pantolon gibi kıyafetler tercih edilmemelidir.