İdrar yolu enfeksiyonları

İdrar nedir, idrar yolu hastalıkları nelerdir?

İdrar, böbreklerden ürinasyon yöntemiyle salgılanan ve üretra aracılığıyla boşaltılan çoğu zaman steril durumda, vücudun yan ürünü olan bir sıvıdır. Asidik olmayan bu sıvı, çözeltilerini barındıran memeli canlıların vücutlarındaki sıvının içeriğindeki mineral, inorganik ve benzeri maddelerin dengesini sağlamak amacıyla idrar torbasından dışarıya çoğunlukla cinsel organlar yardımıyla atılır. İdrarın meydana gelmesi, vücutta mineral ve diğer maddelerin dengesinin sağlanmasına yardımcıdır. Vücutta olması gerekenden fazla bulunan ve ya vücuda zararlı olan maddeler idrar yolu ile dışarı çıkarılır. İdrar, içinde erimiş ve ya süspansiyon halinde bulunan bir çok maddeyi uzaklaştırır. Ayrıca idrarın pH değeri 5.0 – 8.0 arasındadır.

İdrar, dışkı ile birlikte iki temel boşaltım maddesinden biridir ve oluşumu ise şu şekildedir;

Kan, böbrek atar damarlarıyla böbreklere ulaşır. Kandaki zararlı maddeler ile yararlı maddeler nefronlardan geçer.
Süzülme esnasında kan içindeki yararlı maddeler nefronlarda geri emilir ve tekrar kana aktarılır.
Süzülerek temizlenen bu kan, böbrek toplar damarı aracılığıyla böbreklerden çıkar.
Süzülme işleminin ardından kalan tuz ile suyun fazlası ile üre, idrarı meydana getirir.
Üretilen idrar, üreter yardımıyla idrar kesesine aktarılır ve burada toplanır.
İdrar, üretra aracılığıyla vücuttan dışarıya atılır.

İdrarda ağır kokunun nedeni nedir?

İdrar kokusu, idrar vücuttan atılan bir atık olarak vücudun aynası niteliğindedir. İdrar sadece toksinleri ve fazla suyu vücuttan atan bir sıvı olarak görülmemelidir. İdrarın rengi kadar, kokusunun olması hastalıkların habercisi olarak kabul edilir. İdrarda tatlı bir kokunun olması, diyabetin habercisi olabilir. Vücudun glikozu tam olarak işleyememesi nedeniyle bu koku meydana gelebilir. Aynı şekilde vücutta olan enfeksiyonlarda, bununla savaşmak için beyaz kan hücrelerinde artış olması idrarda kötü bir kokuya sebep olabilir. Bu sebeple idrarda oluşan farklı nitelikteki kokularda mutlaka doktora danışılmalıdır. İdrar normal olarak kokusuz ve içeriğinde mikrop yoktur. İçeriğinde mikrop olmadığından, kokusuz olmalıdır. İdrarda koku bulunduğunda, bunun bir sorunun belirtisi olduğu düşünülmelidir. Gıdalar, ilaçlar, vitaminler, enfeksiyonlar kokuya neden olabilir.

İdrarda ağır kokunun nedeni nedir?

İdrar yolu enfeksiyonları ilaçları nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu ilaçları, İdrar kültüründe, idrarda laboratuvar ortamında 1ml'de 100 000'den fazla bakteri bulunduğu zaman enfeksiyon söz konusudur. Bazı ilaçlar, mesane kas kasılmasını azaltır. İlk basamak olarak farmakolojik ajanlardır. Bazı antidepresan ilaçlar da bu tip idrar kaçırmada kullanılabilir. İdrar yolu enfeksiyonu ilaçlarını,Tedavide izlenecek yol, hastanın yaşı ve klinik özelliklerine göre mutlaka Doktor tarafından belirlenmelidir.

İdrar yolu enfeksiyonları ilaçları, Tedavisi,

İdrar Yolu Enfeksiyonunun Bitkisel Tedavisi Nasıldır?

İdrar yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi yöntemleri kullanılarak, tedavi edilebilir. Özellikle kış aylarında oldukça sık olarak görülen bu rahatsızlık, sağlığı etkilemekte ve antibiyotik kullanımını zorunlu kılmaktadır. Rahatsızlık sürekli olarak tekrarlayabilmektedir. Tedavide sürekli olarak antibiyotik kullanmak, insan sağlığı açısından faydalı değildir. Devamlı olarak kullanılan antibiyotiklerin etkinliği de azalmaktadır. Enfeksiyonlar genellikle bakteriler, virüsler, az da olsa mantarlar sebebiyle oluşmaktadır. Bu yüzden bitkisel kaynaklı ürünleri tercih etmek sağlığınızı koruyabilmek için faydalı olacaktır. Enfeksiyona iyi gelen bitkiler idrar miktarını arttırarak, tedavide etkili olmaktadır. Bu yüzden tedavi sırasında en az 2-3 litre su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Bitkisel tedavi için kullanacağınız otlar, hamilelik ve emzirme dönemlerinde danışılarak kullanılmalıdır.

İdrar yolları enfeksiyonunda uygulanabilecek bitkisel tedaviler nedir?

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

İdrar yolu enfeksiyonu, daha çok bayanlarda görülmesine rağmen erkeklerinde sorunu olmayı başarmış bir hastalıktır. Özellikle hastalığın peşinden getirdiği ızdırap da çabası. İdrar yolları, kanal, mesane ve böbreklerden meydana gelir. Burada mesaneye düşen en önemli görev idrarı depolamak olacaktır. Böbreklere düşen görev ise vücutta bulunan kötü atıkları idrar ile birlikte dışarıya atılmasını sağlamaktır. Vücutta istenilmeyen ve atılan maddelerin idrarı oluşturulması halinde tıpkı bir bakteri deposu meydana geliyor. Tabi idrar da bakterilerin olması, ufak bir etkenden ötürü enfeksiyon durumuna yol açabiliyor. Enfeksiyon oluşması halinde, sancılı bir süreç başlıyor ve kişilerin yaşam kalitesi düşüyor.

İdrar yolu enfeksiyonun önlenmesi için bu hastalığa iyi gelen pek çok şifalı bitki var. İdrar yollarından sıkıntı çeken veya çekmeyen herkesin uygulanmasında faydalı sonuçlar veriyor.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl oluşur?

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Bu enfeksiyon daha çok bağırsakta bulunan bakterilerin idrar yoluna bulaşıp, yukarı doğru ilerlemesiyle oluşur. Yeni doğanlarda ise genellikle doğuştan idrar yollarında bulunan anormallikler ve kan yoluyla meydana gelir. Bebeklerin yaşının küçük olması, belirtilerin anlaşılmasını güçleştirmektedir. Bebeklerin veya çocukların huzursuz olması, ateşli olması, kilo alamaması ya da yavaş kilo alması, idrarda koku ve renk değişikliği olması, karın ağrısı, ağlama, huzursuzluk gibi belirtiler idrar yollarında enfeksiyonu düşündürmelidir. Böbreklerin hasar görmemesi için, tedavinin bir an önce başlaması gerekir.

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl oluşur?

İdrar yollarında böbreklerle üretranın üçte birlik alt bölümüne kadar olan kısmı sterildir. Bunu sağlayan ve bu düzeni koruyan şey, idrardaki asit ve serbest akış, boşaltımın normal olması, sistemin kendisi ve vücut savunma düzenidir. Bunlardan birinde olan anormallik ve bozukluk enfeksiyon oluşumunu hızlandırır. İdrarın yapılamaması da buna neden olan faktörler arasındadır.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu 5 yaşına gelinceye sıklıkla rastlanan bir hastalıktır. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu mesanede meydana geliyor ise buna sistit adı verilir, eğer böbreklerde oluşuyorsa o zaman da piyelonefrit adını alır. İdrar yollarındaki enfeksiyona neden olan bakteri esherichia coli bakterisidir. Bu bakterinin idrar yollarına bulaşması ile enfeksiyon hastalığı meydana gelmektedir. Eshericihia coli bakterisi % 80 gibi çok yüksek bir oranda çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna yol açmaktadır. Ancak çocuklardaki tüm idrar yolu enfeksiyonu oluşumları bağırsak bakterileri, virüsler ve mantarlar yolu ile de meydana gelebilmektedir.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu nasıl meydana gelir?

Kız çocuklarda idrar yolları enfeksiyonu daha sık meydana gelmektedir. Bu durumun ana nedeni kız çocuklarının sahip oldukları anatomik yapıdan ileri gelmektedir. Kız çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu üretranın kısa olması nedeniyle mesane tam boşalamaz ve bu duruma bağlı olarak mesanedeki asidik ortam azalır. Asitliğin azalması koruyucu bakteri sayısının azalmasına yol açar bu da enfeksiyonun oluşumu için uygun ortam oluşması demektir.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu nasıl engellenir?

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu, böbrek ebadında oluşan bir takım büyümeden kaynaklanmaktadır. Bilhassa gebelik sürecinde görülen çeşitli değişimler böbreğin süzme işlevi hızında ve kan oranında artışlara neden olabilir. Genel anlamda meydana gelen bu değişimler gebeliğin pozisyonuna göre de farklılık gösterebilir. Özellikle gebelik sürecinde, böbrekler besin emilimini azaltır ve kayıplar meydana çıkar. Çok az miktarda protein kaybı son süreçler de meydana gelen problemler arasındadır.

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu 3 başlık altında incelenebilir;

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri, alt ve üst idrar yollarında olmasına göre farklı belirtiler verebilir. Bu enfeksiyon idrar yollarının belli bir bölümü etkisi altına alarak, tedavi edilmediğinde ilerler. Böbreklerden başlayan idrar yolları, üreter, mesane ve üretra ile dış dünyaya açılır. Böbrekler ve mesaneyle bağlantıyı sağlayan üreter tüplerde meydana gelen enfeksiyonlar üst idrar yolu, mesane ile üretrada meydana gelen enfeksiyonlar alt idrar yolu enfeksiyonu olarak adlandırılır. Hastalarda daha çok alt idrar yolu enfeksiyonu görülür. Kadınlar üretra kısalığından ötürü, erkeklere oranla daha fazla risk altındadır.

Alt idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi uygun ilaçlarla yapılmalıdır. Antibiyotiklerin uzun süre kullanımı ya da idrar yolları için uygun olmayan ilaçların kullanılması, geniş spektrumlu ilaçların yani tüm vücutta etkili olabilen ve yararlı mikropların ölmesini sağlayan ilaçları kullanmak hem tedavinin etkisini azaltacak, hem de sorunlar yaşanmasına sebep olacaktır.

İdrar yolları enfeksiyonu tedavisinin etkinliğini arttırmak için ne yapılmalıdır?

Sıvı alımını arttırmak
İdrar yollarının asitlik derecesini ayarlamak
Alttaki böbrek patolojilerini ortadan kaldırmak

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Ağrılı işeyen bir hastadan bir idrar nümunesi alınır, idrarında nitrit, lökosit veya lökosit esteraz varlığına bakılır. Eğer bakteri sayısı yüksek ama hiç lökosit yoksa nümunede kontaminasyon vardır, test sonucu geçersizdir. İdrar yolu enfeksiyonu tanısını doğrulamak için mikrobiyolojik kültür yapılır.

Eğer idrar kültürü negatif ise:

Uretra yangısı Chlamydia trachomatis veya Neisseria gonorrheae enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir.

Sistit belirtileri, interstisyal sistit'e işaret edebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Kimlerde Görülür?

İdrar yolu enfeksiyonu, cinsel olarak faal olan kadınlarda sık görülür. Diyabetlilerde, Orak hücre anemisi veya idrar yolu bozukluğu olanlarda da daha sık olur.

Bakteriler idrar yoluna üretradan girebildikleri için kötü tuvalet temizlik alışkanlıkları enfeksiyona yol açabilir ama başka faktörler de önemlidir: kadınlarda gebelik, erkeklerde prostat büyümesi gibi; ama çoğu vakada başlatıcı olay belli değildir.

Aşağı idrar yolu enfeksiyonları genelde idrar yolu ağzından başlamasına karşın üst idrar yolu enfeksiyonları (piyelonefrit gibi) kan yoluyla da meydana gelebilir.

İdrar yolu enfeksiyonunun nedenleri nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonu, özellikle kadınlarda sıkça rastlanılan bir sorundur. Çoğu zaman aşırı ağrı ve bazı sıkıntılara yol açabilir. Bazen kendiliğinden geçeceği gibi, bazen de doktorun reçete ile vereceği antibiyotik tedavisi yeterli olmaktadır. Çok sık olmasa da çocuklarda da rastlanılan bir rahatsızlıktır. Basit bir idrar tahlili ile hemen tanı konulabilir. Bu hastalığa neden olan başlıca faktör bakterilerdir.
Vücut tarafından normalde hemen atılabilen bakteriler, bazı durumlarda vücudun savunma mekanizmasını bozarak enfeksiyon oluşumuna yol açabilir. İdrar yolu denildiği zaman böbrekler, mesane, idrar kanalları, üretra aynı anda değerlendirilir. İdrarın bedende oluşarak dışarı atılmasını sağlayan bu bölgeler, alt ve üst idrar yolları diye iki gruba ayrılır. İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan mikropların en bilindiği insan dışkısında var olan E.coli mikrobudur. Mikrobun etki gösterdiği alna göre enfeksiyonun adı değişim gösterebilir.

Kadınlarda Tekrarlayan İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu erkeklere göre 8 kat fazla görülmektedir. Yaklaşık olarak kadınların %50-60' ı hayatlarında en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirmekte ve bu enfeksiyonların 1/3'ü antibiyotik tedavisi gerektirmektedir.

Medical Park Samsun Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdullah Açıkgöz "kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu" hakkında bilgi verdi. Dr. Açıkgöz "Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu erkeklere göre 8 kat fazla görülmektedir.

Genito üriner enfeksiyonlar (Vajinal ve servikal enfeksiyonlar)

JİNEKOLOJİK ENFEKSİYONLAR

Kadın üreme sağlığını korumanın en önemli basamaklarından biri genital organlardaki enfeksiyonların erken tanı ve tedavisidir. Yaygın olarak görülen bu enfeksiyonlar kadına büyük rahatsızlık vermenin yanı sıra, kalıcı hasarlar vererek ileride infertilite (kısırlık) gibi istenmeyen sonuçlar doğurur.

GENİTAL HİJYEN VE ENFEKSİYONLAR

Genital hijyenin sağlanması, kadın sağlığı ve üreme sağlığının korunmasında ki en önemli basamaktır. Sağlıklı bir genç kızda genital organlar flora olarak adlandırılan bir çok mikroorganizmayı içerir. Bu mikroorganizmalar arasındaki dengenin bozulması enfeksiyonlara yol açarak üreme sağlığına zarar verebilir.

Genital temizlik nasıl yapılmalı?

-Tuvalet sonrası temizlik mutlaka önden arkaya doğru yapılmalı.

-Temizlik yapıldıktan sonra genital bölge mutlaka kurulanmalı.