İdrar Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İdrar kesesi, böbrekler tarafından hazırlanan idrarın dışarı atılmadan önce biriktirildiği bir kesedir. İdrar kesesinde 400 ml. kadar idrar birikebilir. Kese içindeki idrar miktarı 280 ml'ye eriştiğinde idrara çıkma hissi uyanmaktadır.

İdrar kesesi "Küçük pelvis" boşluğu içinde içinde bulunur. İdrar kesesinin dört yüzü vardır. Bunlar arka-taban yüzü, üst yüz ve iki tane de ön-alt-yan yüzlerdir. Arka-taban yüzü kabaca üçgen biçimindedir ve aşağı-arkaya bakar. Bu yüz kadınlarda vajinanın ön duvarıyla, erkeklerde rektumla komşudur. Üreterler, idrar kesesine arka-taban yüzünden girerler. Arka-taban yüzü erkekte "Duktus deferens" ve "Vezika seminalis" ile de komşudur. Sözünü ettiğimiz bu son iki yapı erkek üreme yollarıyla ilgili yapılardır. Arka-taban yüzünün alt ucunda idrar kesesinin boyun bölgesi bulunmaktadır. Üretra, boyun bölgesinde idrar kesesine bağlanmaktadır. İdrar kesesinde birikmiş olan idrar vücut dışına taşıyan bir kanal işlevi görür. İdrar kesesinin boyun bölgesi, simfizis pubisin 3-4 cm. gerisinde yer almaktadır. İdrar kesesinin üst yüzü üçgen biçimindedir ve gerek erkekte gerekse de kadında tümüyle periton zarı ile örtülmüştür. Üst yüzün arka bölümü, yalnız kadında uterusun (rahim) ön yüzüyle komşudur. İdrar kesesinin ön-alt-yan yüzleri hemen önde bulunan pubisten, "Pubis arkası yağ dokusu" ile ayrılmışlardır.

İdrar Kesesi Ameliyatı

Çok uzun süreyle sonda kullanmak, idrar boşaltma kanalında yaralanmalar ve kalıcı tahribat yaratabilir. Bu durumda bir ameliyat ile idrar kesesinin doğrudan karın duvarına birleştirilmesi sağlanarak, idrar boşaltımının doğrudan sağlanması gerekebilir. Zor olmayan bir işlemdir. Zorunluluk doğduğunda başvurulmaktadır. Titreme olarak adlandırılabilecek olan Tremor zor tedavi edilen bir durumdur. Ellerde ya da gövdede (Hatta bazen başta ya da çene de) ortaya çıkan titremeler (Tremor) şeklindeki belirtinin tedavisi zordur.

Bu amaçla bazı ilaçlar kullanılır, Propranol (Piyasa adı Dideral) Aslında beta bloker denilen cinste bir ilaç olduğundan, tansiyon ve kalp hastalıklarında kullanılırsa da bir çok farklı nedenle oluşan tremor üzerinde de yeterli yarar sağlayabilir. 40 miligramlık hap şekli vardır. Tansiyon düşürücü etkisi olduğundan bazı kişiler bu ilaçtan rahatsızlık duymaktadırlar. Böyle bir tahammülsüzlük varsa ilacı az miktarda başlayıp yavaş yavaş arttırmak yararlı olabilir. Düzenli kullanılmazsa bile, çok gerekli olduğu sırada alınabilir. Ağızdan alındıktan sonra ortalama 40 dakika sonra etkisi en fazla ortaya çıkar ve birkaç saat içinde kaybolur. Bunun için, heyecanlanmanın ve bu yüzden titremelerin artacağı düşünülen bazı özel durumların 1 saat kadar öncesinde alınması önerilir.

Clonazepam, beyni etkileyerek kişide sakinleştirici bir etki sağlayan bu ilaç aslında bir Sara (Epilepsi) ilacıdır. Hap, iğne ve damla şekli vardır. Tremor tedavisinde de kullanılabilir. Ancak bağımlılık yapıcı özelliğe sahip olduğundan "Yeşil reçete"yle verilir ve kullanımı pek önerilmez. Primidon, aslında bu da bir Sara (Epilepsi) ilacıdır. 250 miligramlık hap şekli vardır. Bazı olgularda yararı olmaktadır. Ancak özellikle sersemlik ve halsizlik gibi yan etkilerine bazı kişiler dayanamamaktadır. Küçük miktar ilaç içeren hap formu olmadığından, tabletin bölünmesi ile sekizde biri gibi çok az ilaç miktarları ile başlayarak, alıştıkça arttırmak denenebilir.

İdrar Kesesi Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası mutlaka ağrılarınız olacaktır. Bunun için ağrı kesici kullanabilirsiniz. Zararı vardır diye kullanmamazlık yapmayın. Çünkü bu ağrının verdiği stresin de zararları vardır. Boşuna ağrı çekmeyin. Ameliyat sonrası dikişler herhangi bir problem yok ise 5 ila 10 gün içinde alınır. Bölge bölge dikiş alım günleri farklıdır. Ameliyattan sonra yara iyileşmesinin daha hızlı olması için, 48 saatten sonra yaralar açık bırakılır. Herhangi bir sorun yoksa pansuman yapılmaz.

Diyeti, Bir çok ameliyat sonrası herhangi bir diyet önerilmez. Ancak karnın açıldığı açık abdomen ameliyatlarından sonra ilk 2-3 hafta yumuşak gıdalar alınmalıdır, daha sonra normal gıdaya geçilebilir. Başlangıçta gıdalar günde 6 öğünde ve az miktarlar şeklinde alınmalıdır. Eğer stoma (bağırsağın karın cildine ağızlaştırılması) varsa gıda ayarlaması diyetisyen ile beraber yapılmalıdır. Örneğin, haşlanmış ve yağsız ızgaralar, tavuk, hindi, balık etleri, iyi pişmiş sebzeler, haşlanmış patates, ekmek, peynir, komposto şeklinde haşlanmış meyveler ilk 2 hafta yenilebilir. Bu dönemde kuru meyve, çiğ sebze ve meyve, baharatlı gıdalar, mısır, mantar, kuruyemiş, karbonatlı içeceklerden sakınmak gerekir. Günde en az 1.5 litre su içilmelidir. Bu yolla dışkı yumuşayacak ve dışkılama sorun olmayacaktır. Alkollü içecekleri özellikle ağrı kesici alındığı sürece kullanmamak gerekir.

Banyosu, Ameliyat sonrası banyo, eğer bir problem yoksa 4-6. gün banyo yapılabilir. Epitelizasyon 24. saat sonunda tamamlanmış olur. Aksi halde belirtmedikçe 3. günden itibaren banyo yapmakta sakınca yoktur. Ancak gene de sabun ve diğer irritan maddeler geleceği düşünülerek açık veya enfekte yara yoksa 5. günü beklemekte yara vardır. Kesi yerine lif ve kese sürmeyiniz.
Aktivitesi, Ameliyat sonrası ne kadar kısa sürede ayağa kalkılırsa o kadar iyi olur. Yavaş yavaş basit egzersizler hemen başlanabilir. Ağrı oluyor diye hareket etmemezlik yapmayın ağrı kesici kullanın. Karın ameliyatları sonrası 3 ay süreyle ağır kaldırılmamalıdır. Taburcu olduktan sonra 1-2 hafta araba kullanılmamalıdır.

Ameliyat sonrası, 38 derece ve üstü ateş. Yara yerinde şişlik ve çalkantı sesi, yara ile ilgili ağrı, kabarıklık, kızarıklık, koku veya akıntı olması. Ciddi kabızlık (üç gün geçmesine karşın dışkılama olmaması) İdrar yapmada güçlük, bulantı, kusma, üşüme, titreme.. Ameliyat sonrası aksi belirtilmedikçe, kontrol iki hafta içinde yapılır.