Bilgisayar kullananlar dikkat

Bilgisayar kullanmanın gözde kırılma kusurlarına yol açmadığını söyleyen Göz hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Bilge, computer vision sendroma vurgu yaptı, "Bu sendrom daha çok kuru göz bulguları ile uyumlu sorunlara sebep olur” dedi.

Bilgisayar kullanırken göz kırpma reflekslerinin azaldığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Bu da özellikle günün ilerleyen saatlerinde gözlerde kızarıklık, sulanma, görmede bulanıklık ve yorgunluk hissine yol açabiliyor. Bilgisayar ekranına bakmanın gözleri bozmadığını söyleyen Göz hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Bilge, computer vision sendromun kuru göz sorunlarına neden olacağını belirtti.

Bilgisayar kullanırken göz sağlığını koruyacak tedbirlere dikkat çeken ve görme keskinliğinin azalmasının, gözlerin bozulduğunun en önemli habercisi olduğunu dile getiren Bilge, ancak yavaş seyirli görme azalmasının fark edilemeyeceğini belirterek rutin göz kontrolünün önemine vurgu yaptı: “Örneğin katarakt oluşumu bir süreçtir, bir anda oluşmaz ve kişi uzun sürede yavaş yavaş meydana gelen görme azalmasını fark edemeyebilir, özellikle de tek gözdeki problemlerde bu durumun anlaşılması bir hayli güçtür. Bu nedenle rutin kontroller önemlidir.”

HAZIR NUMARALI GÖZLÜKLER SAĞLIKLI MI?
Her iki gözün çoğunlukla aynı kırma kusuruna sahip olmadığını, bunun için bu kusurların iyi saptanması gerektiğine dikkat çeken Dr. Bilge, “Piyasada satılan gözlüklerde bu tür spesifik bir düzenleme imkanı olamayacağından her iki göz için ancak rastgele ve ortalama bir düzeltme imkanı sağlar. Bu da hastayı yetersiz ya da fazla numaralı bir gözlük kullanımının getirdiği ek problemler ile karşı karşıya getirebilir” uyarısında bulundu.

DİNLENDİRİCİ GÖZLÜK NE KADAR ETKİLİ?
Bilinenin aksine 'dinlendirici gözlük' diye bir gözlük olmadığını belirten Bilge, “Bu amaçla takılan gözlüklerin herhangi bir tedavi edici veya dinlendirici özellikleri yoktur. Özetle, kırma kusuru olmayan bir kişinin gözlük takmasının anlamı yoktur” diye konuştu.

GÖZ KONTROLLERİNE NE SIKLIKLA GİDİLMELİ?
Göz hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşe Bilge’nin verdiği bilgiye göre, çocukluk çağında, ilk ayda ve 6-12 ay arası yapılan rutin kontrol sonrasında, şaşılık, göz tembelliği, yüksek kırma kusurları gibi bir durum yoksa 3 yaş ve okul öncesi kontrolleri öneriliyor. Çocuklarda şaşılık, miyopi, hipermetropi gibi kırma kusurları ve göz tembelliği varlığında ise kontroller hastalığın seyrine göre değişmekle birlikte genellikle 6 aylık şeklinde oluyor. Göz tansiyonu, şeker hastalığı gibi hastalığı olan erişkinlerin en az senede bir kontrolden geçmesi öneriliyor. Herhangi bir risk grubunda olmayan ve göz hastalığı bulunmayanların ise 2-3 yılda bir kontrole gitmeleri yeterli oluyor.

Konular