Astım hastalarının sıcak havalara hassasiyeti

Sıcak ve aşırı nemli hava, hastalığın kontrolünü zorlaştırıyor; kurtarıcı ilaç kullanma ihtiyacını artırıyor.

Sıcak hava ve yüksek nem oranının astım krizlerini artırdığını bildiren Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Necla Songür, astım hastalarını aşırı sıcaklarda dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.

Astım hastaları için ortamdaki havanın en uygun nem miktarının %30 ile 50 arasında değiştiğine dikkat çeken Dr. Songür, "Astım hastalarının sıcaklıkların yükseldiği ve nem oranının %60'ı geçtiği durumlarda evden çıkmamalarını istiyoruz. Astımı olanlar klima yardımıyla bulundukları ortamdaki nem oranını azaltmaya çalışmalılar. Fakat klima kullanırken de özellikle hava aşırı derecede soğutulmamalı ve dış ortama göre kademeli olarak sıcaklık ayarlanmalıdır. Klima temizliğine özellikle dikkat edilmelidir" dedi.

HAVUZ YERİNE DENİZ

Astımlıların tatillerinde havuz yerine denizi tercih etmelerini isteyen Dr. Songür, "Serinlemek amacıyla girilen havuzlardaki klor, astım hastalarında nefes darlığını tetikleyebilmektedir. Hastalar için en doğru seçim deniz tatilleridir. Yüzmek ve tuzlu su buharı solumanın tüm hava yolları için doğal bir ilaç olduğu unutulmamalıdır" diye konuştu.