Karaciğer kanserine 'boncuk' darbesi

Karaciğer kanserinde yeni kullanılan 'therasphere' yöntemi, radyoaktif izotoplar içeren milyonlarca küçük cam boncuğun kanseri besleyen damarlara verilmesiyle tedavide başarı sağlıyor.

2010 yılı sonunda ilk kez Ankara'da uygulanmaya başlayan bu yöntem, bugün ülke genelinde, çeşitli özel ve devlet hastanelerinde 80'den fazla hastaya uygulandı.

Dünya genelinde 16 ülkede mevcut yöntemin, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapılan Therasphere uygulamalarında, primer (birincil) karaciğer kanserinde tümörün tamamen kaybolması ve kısmi başarı oranı yüzde 63 olarak belirlendi.

Bu tedavi yöntemi, Türkiye'de hem bir primer karaciğer kanseri türü olan ''hepatoselüler karsinom''un, hem de metastatik karaciğer kanserinde onaylanarak kullanılmaya başlandı.

Therasphere konusunda dünya çapında araştırmalar ve uygulamalar yapan Chicago Northwestern Üniversitesi Onkoloji Bölümü Radyoloji Profesörü Riad Salem, Chicago Northwestern Üniversitesinde 70 hasta üzerinde bir çalışma yaptıklarını belirterek, ''Bu çalışmada eski tedavi yöntemlerini ve bu yöntemi bir arada kullandık. Eski tedavi ile başarı oranı yüzde 35'te kalırken, therasphere uygulaması ile tedavi edilen kişilerin yüzde 89'unda tümörün ortadan kalktığını tespit ettik'' dedi. Prof. Dr. Salem, şöyle devam etti:

''Kanser tedavilerinde kullanılan yöntemlerin başarı oranının yanı sıra yan etkiler ve tümörün bulunduğu yerdeki diğer sağlıklı dokuların zarar görmemesi de büyük önem taşıyor. Therasphere'de ise cam boncuklar tümörün etrafındaki sağlıklı dokuların ışına maruz kalmasını sınırlandırarak, ışının kan akışı yoluyla doğrudan tümöre ulaşmasını sağlıyor. Bu nedenle de sağlıklı çevresel dokuya verilen hasar çok daha az olarak gerçekleşiyor.''

Hastanın, tedavi sonrası aynı gün içerisinde evine gidebildiği için hayat kalitesinin kendisi ve ailesi tarafından yükseldiğini vurgulayan Salem, bu yöntemin şu anda karaciğer kanseri tedavisinde kullanılmasına rağmen ilerleyen dönemde diğer kanser türlerinde de kullanılma ihtimali olabileceğini belirtti.

TÜRKİYE'DEKİ BAŞARI ORANLARI
Dünya Sağlık Örgütünün kanser verileri ve araştırmaları kurumu GLOBOCAN'a göre 2008 yılında Türkiye'de 1090'dan fazla erkek ve kadında yeni primer karaciğer kanseri vakası teşhis edilirken, aynı yıl primer karaciğer kanserinden yaklaşık 1050 ölüm gerçekleşti. Ayrıca kolorektal kanser hastalarının yaklaşık yüzde 60'ı karaciğer metastazları geliştirirken, 2008'de Türkiye'de 7 bin 200 yeni kolorektal kanser vakası teşhis edildi.

Therasphere tedavisi Türkiye'de, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Amerikan Hastanesi, İstanbul Memorial Hastanesi, Acıbadem Maslak Hastanesinde uygulanıyor.

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı, Girişimsel Radyoloji Bilim Dalında uygulanan therasphere tedavisinin sonuçlarına göre, primer karaciğer kanseri (Hepatoselüler Karsinom) tedavisinde tümörün tamamen karaciğerden kaybolması ve kısmi başarı oranı toplamda yüzde 63 olarak belirlendi. Karaciğer metastazları (özellikle bağırsak kanserinin karaciğere yayılmasında) için tümörün tamamen karaciğerden kaybolması ve kısmi başarı oranı toplamda yüzde 51 olarak tespit edildi.

Radyoaktif içerikli milyonlarca minik cam boncuktan oluşan bir karaciğer kanseri tedavisi olan therasphere yönteminde, cam boncuklar yoluyla bu içerik bir kateter yoluyla hastanın karaciğerinin ana atardamarına enjekte ediliyor. Bu da tedavinin kan damarları aracılığıyla doğrudan tümöre yönlendirilmesini sağlıyor. Therasphere yönteminde, hafif-orta şiddetli yorgunluk, ağrı ve mide bulantısı gibi nezle semptomlarına benzer yan etkiler görülüyor.

KARACİĞER KANSERİ HAKKINDA
Karaciğer kanserinin, organın kendisinde başlayan primer karaciğer kanseri ve kolon, rektum, meme, baş ya da boyun gibi bölgelerden tümör yayılmasıyla başlayan, yani sekonder karaciğer kanseri şeklinde 2 türü bulunuyor. Primer karaciğer kanserinin en yaygın türü, tüm dünyadaki kötü huylu primer karaciğer tümörlerinin yüzde 90'ını oluşturan hepatoselüler karsinom olarak ortaya çıkıyor.

Nedenleri arasında Hepatit B veya C enfeksiyonu ile karaciğer sirozu yer alıyor. Tüm karaciğer kanseri vakalarının yüzde 80'den fazlası, karaciğerde bir yara dokusu oluşumu olan siroz ile bağlantılı ortaya çıkıyor. GLOBOCAN'ın, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından oluşturulan 2008 yılı istatistiklerine göre, tüm dünyada teşhis edilen karaciğer kanseri vakası sayısı 749 bin olarak tespit edilirken, aynı yıl karaciğer kanserinden ölüm sayısı da 695 bin olarak gerçekleşti.