Norplant

Norplant (deri altı implantı) nedir? Nasıl gebeliği önler?

Norplant, hormon içeren altı adet küçük kapsüllerin deri altına yerleştirilmesi ile gebelikten korunmayı sağlayan "cilt altı implant yöntemi"dir. (Yandaki resimde cilt altına yerleştirilen kapsüller izlenmektedir).

Norplant (deri altına implant) nasıl gebeliği önler?
Cilt altına yerleştirilen altı adet kapsülden her gün belirli miktarda progesteron hormonu salgılanmakta ve bu şekilde yumurtlama engellenmektedir.

Salınan progesteron hormonu, beynin hipofiz bezinden salgılanan ve yumurtlamayı sağlayan Luteinizan Hormonu (LH’yı) baskılayarak etki eder. Ayrıca rahim içi dokusunu inceltir ve rahim ağzı mukusu kalınlaştırarak spermlerin içeriye geçişini engeller.

Deri altı implantları nasıl takılır?

Gebelikten korunma yöntemlerinden biri olan ve çok yaygın olmasada yinede tercih meselesi olarak kullanılan deri altı çubukları hakkında merak etitğiniz bilgileri sizlere aktarıyoruz. Deri altı implantı nasıl ve kimlere takılır. Koruma düzeyi nedir ve daha birçok kafanıza takılan soruların yanıtlarını bu makalemiz de bulabilirsiniz.

Cilt altına yerleştirilen hormon içeren küçük çubuklardır. cilt altına yerleştirilen çubuklardan her gün belirli miktarda hormon salgılanmakta ve bu sayede yumurtlama engellenmektedir.

Yerleştirilmesi ve çıkartılması küçük bir cerrahi operasyonla olmaktadır. Etkinliği oldukça fazladır. Kullanılan markaya göre koruma süresi 3 -5 yıl arasında değişebilir. (Norplant 5 yıl boyunca koruma sağlar, implanon 3 yıl boyunca koruma sağlar)

Norplant nedir? Nasıl yapılır?

Norplant nedir ?

Kadınlık hormonlarından birini (progesteron) içeren ince ve yumuşak 6 kapsüldür. Cilt altına yerleştirilir. Cerrahi uygulama gerektirir.Yol açtığı adet düzensizlikleri nedeniyle tercih edilen bir yöntem değildir.Halk arasında "deri altı kapsülleri" olarak da isimlendirilmektedir.

Koruma mekanizması nedir?

Rahim ağzındaki salgıyı koyulaştırarak sperm hücrelerinin rahmin içine geçmesini önler.
Kadının yumurtalıklarından yumurta hücresinin gelişip atılmasını engeller.

Norplant (Deri içi implant yoluyla korunma)

İnsanlar yüzlerce yıldır, uzun etkili, güvenli, yan etkisi az, istenildiği anda bırakılabilen ve bırakıldığında doğurganlığın hemen geri döndüğü yöntemlerin hayalini kurdular. Bu konuda yapılan çalışmalar sonuçlandığında tüm kadın doğum çevrelerinde bir heyacan yaşandı. Yeni yöntemin adı norplanttı. Küçük bir cerrahi girişimle önkol içinde cilt altına yerleştirilen 6 adet kibrit çöpü şeklinde materyalden oluşan Norplant 5 yıl boyunca koruma sağlıyordu. Bu implantlar yavaş ancak sürekli olarak progesteron hormonu salgılayarak gebeliğe engel olurlar. Gerçekten de norplant konu ile ilgilenen pekçok kişinin heyecanlanmasına ve sevinmesine neden oldu. Fakat kullanım biraz yaygınlaşınca işin gerçekte tahmin edildiği gibi olmadığı ortaya çıktı. Uzun etkili olması, geri dönüşümleri gibi avantajları olan norplantın çok yüksek oranda adet düzensizliğine neden olduğu saptandı.

Deri altı kapsülleri (Doğum kontrol yöntemi)



Kadınlık hormonlarından birini (progesteron) içeren ince ve yumuşak 6 kapsüldür. Cilt altına yerleştirilir. Çok güvenilir etkili bir yöntemdir. İçinde gebeliği önleyici hormon bulunan ince, yumuşak tüplerdir. Kadınların deri altına sağlık personeli tarafından küçük bir müdahale ile yerleştirilir.

İçindeki hormonlar yavaş yavaş vücuda salgılanır. Bu hormonlar yumurta hücresinin olgunlaşmasını ve yumurtalıktan atılmasını engeller, ayrıca spermlerin hazneden rahim içine geçişini önlerler.

Olumlu yönleri nelerdir ?

* % 99 etkilidir.
* Uygulandıktan sonra 5 yıl gebelikten korur.
* Anne sütünün kalitesini bozmaz, miktarını azaltmaz.
* 24 saat içerisinde korumaya başlar.
* Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmaz.


Olumsuz yönleri nelerdir ?