Anormal PAP (Smear) testi varlığında yaklaşım

Yapılan PAP test sonucu normal olarak değerlendirildiğinde ek bir yakınma yoksa yılda bir defa yapılan kontroller yeterlidir. Anormal sonuç varlığında ise ileri tetkik gerekli olmaktadır.

Anormal PAP smear varlığında yaklaşım ile ilgili önerileri tam anlamı ile anlayabilmek için öncelikle bazı konuların iyi bilinmesi gerekir.

1) PAP smear bir tanı yöntemi değildir.
2) PAP smear sadece servikse ait lezyonların taranması için geçerli olan bir tekniktir.
3) PAP smear alınırken uygun şekilde alındığından emin olunması gerekir.

Kolposkopi
PAP test sonucu anormal olduğunda bir sonraki adım genelde kolposkopidir. Kolposkopi rahim ağzının direk olarak ya da bazı kimyasal maddeler ile yıkandıktan sonra bir tür büyüteç yardımı ile gözlenmesidir. Kolposkopide şüpheli görülen alanlardan biopsi alınır

ASCUS (Atypical Squamous cells of undetermined significance)
Burada serviksi kaplayan yassı epitel hücrelerinde bazı değişiklikler vardır ancak bu değişiklikler büyük olasılıkla kanser öncülü değildir ancak klinik önemi de açık değildir. ASCUS varlığında yaklaşım şu şekilde olmalıdır:

1) Her ASCUS olgusunda kolposkopi şart değildir.
2) Smear testi 3 kez arka arkaya negatif oluncaya kadar 2 yıl süreyle 4-6 ay aralıklarla tekrarlanmalıdır.
3) 2 yıl içinde yine ASCUS saptanırsa kolposkopi gerekli olur.
4) Şiddetli iltihap ile birlikte görülen ASCUS varlığında smear 2-3 ay sonra tekrarlanmalıdır. Bu aşamada saptanmış bir enfeksiyon varsa uygun şekilde tedavi edilmelidir. Patolojik ajan saptanamayan olgularda nonspesifik tedavi gerekli değildir.
5) Hormon replasman tedavisi almayan postmenopozal bir kadında ASCUS saptandığında lokal östrojen tedavisi uygulanabilir. Tedavi sonrası ASCUS devam eden olgularda kolposkopi gerekir.
6) Sitolog ASCUS nedeni olarak tümöral bir olayı düşünüyor ise ileri inceleme gereklidir.
7) Yüksek risk grubundaki hastalarda ASCUS varlığı kolposkopi endikasyonudur.

Low-grade SIL
Burada serviksi kaplayan hücre tabakasında hafif derecede değişiklikler vardır.

1) LSIL olgularının %60'sı kendiliğinden geriler.
2) Her LSIL olgusunda kolposkopi gerekli olmamakla birlikte hiç beklemeden kolposkopi ve biyopsi uygulayan gruplar da vardır. LSIL varlığında her iki yaklaşım da tercih edilebilir. İleri inceleme yapmadan beklemek tercih edilecek olursa 2 yıl boyunca 4-6 ay aralıklarla smear testleri tekrarlanmalıdır. Bu süre içinde ikinci kez LSIL saptanırsa kolposkopi ve biyopsi kaçınılmaz hale gelir.
3) LSIL saptandığında ileri tetkik olarak rahim ağzının traşlanması şeklinde tanımlayabileceğimiz LEEP işlemi önerilmez.
4) Histolojik tanı yani biopsi sonucu olmaksızın yakma ya da dondurma işlemi yapılması uygun olmayan ve kabul edilemez bir yaklaşımdır ve büyük bir tııbbi hatadır.

High Grade SIL
PAP smear sonucu HSIL saptandığında zaman kaybetmeden kolposkopi eşliğinde biyopsi yapılmalıdır.