PAP Testi (Smear testi)

Pap Testinin Önemi

Her yıl yaptırılan basit bir tarama testi, kadınların, uterusun (rahim) aşağıda kalan bölümü olan servikste (rahim ağzı) kanser gelişmesine karşı korunmalarını sağlayabilir.

Pap testi pelvis muayenesi sırasında yapılır. Bu test, hücrelerdeki anormal bir çoğalmaya karşı uyarır. Pap testi ve diğer izleme girişimlerinin birincil amacı, bu tip kansere yol açabilen anormal durumları saptayıp tedavi ederek, serviks kanserinin önlenmesidir. Her yıl Pap testi yaptırılmasının, serviks kanseri sıklığını azalttığı gösterilmiştir.

Ancak bu testin kanserin erken evrelerini saptayabilme kapasitesi %100 değildir. Araştırmacılar, testin doğruluk derecesinin artırılmasına yönelik çabalarını halen sürdürmektedir.

PAP TESTİ NEDİR?

Kansere yol açabilecek anormal bulguları saptamak amacıyla, serviks ve çevresindeki hücrelerin incelendiği bir tarama testidir.

Pap smear (yayma) olarak da anılan yöntem, 1940’larda bu testi geliştiren Dr. George Papanicolaou’dan esinlenerek adlandırılmıştır.

PAP TESTİNİ HANGİ SIKLIKTA YAPTIRMALISINIZ?

Cinsel etkinliği olan tüm kadınlar ve 18 yaşın üzerindeki tüm kadınlar (hangisi daha önce ise) yılda bir kez Pap testi yaptırmalıdır. Servikste hücresel değişmeler açısından yüksek risk altında değilseniz ve art arda 3 testte normal sonııç elde etmişseniz, testi daha seyrek yaptırabilirsiniz.

Aşağıdaki özelliklere sahip kadınlar yüksek riske maruzdur:

* Birden çok sayıda cinsel eşi olan ya da cinsel eşi birden çok sayıda kişiyle ilişkide bulunan kadınlar
* Genital siğilleri ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan insan papillomavirüsü (HPV) enfeksiyonu olanlar.
* HIV enfeksiyonu olanlar.
* Tütün kullananlar.

ÖNEMLİ OLAN NEDİR?

Pap testi ile serviks hücrelerindeki değişim erken dönemde saptanır.

Böylece testin düzenli olarak yaptırılması, kansere yol açan durumların erken anlaşılıp tedavi edilmesine olanak verir.

PAP TESTİNDEN ÖNCE

* Testten yaklaşık 2 gün önce genital bölgeye lavaj yapmayın, spermisid köpük, krem, jöle ya da vajinal ilaç kullanmayın (hekim aksini söylemedikçe).
* Bu test âdet sırasında yaptırılmaz.

NE BEKLEYEBİLİRSİNİZ?

* Muayene masasına, bacaklarınız desteklerin üzerine yerleştirerek sırt üstü yatılırsınız.
* Doktor enfeksiyon ya da başka sorun olup olmadığını görmek için vajen bölgesine bakar.
* Doktorun serviksi görebilmesi için spekülom adı verilen bir aletle vajen genişletilir.
* Doktor ucu pamuklu bir çubukla serviksten hücre örneği alır.
* Pelvis muayenesi sırasında doktor eldiven giyerek iki parmağını vajene sokar ve fallop tüplerini, yumurtalıklar ve uterusu kontrol eder. Diğer eliyle karnın alt bölümünün üzerine bastırarak herhangi bir şişlik ya da hassasiyet olup olmadığını araştırır. Muayene sadece birkaç dakika sürer.